Etichete
boli machiaj revelion ingrijire frumusete moda iarna igena curatenie spalare sanatate boli sexuale tratament simtome perversiuni sex gimnastica cum sa ai grija de tine copii cadouri mos craciun sarbatori sarbatoare perle glume bancuri ruj stil tratament naturist dureri orgasm ten apa par frumos par sanatos petrecere distractie relaxare ochii frumosi soare pedichiura sarcina mamici tratamente naturiste natura frmusete tineri parinti relatii adolescenta iubire cuplu pubertate adolescenti cupluri petreceri artistic subcultura influente imagine feminitate relatie vara naturist alimentatie inventii maini frumoase picioare frumoase cuplurii casatorie natural tendinte placere grija
Newsletter
Pentru articole pe mail introdu adresa ta de e-mail aici:
Sondaj de opinie
Sunteti pentru eutanasierea cateilor fara stapan?

   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului

Boli sexuale

Tags:  sanatate   boli sexuale
Pentru profilaxia raspindirii bolilor transmise prin contact sexual, denumite si boli venerice, cea mai eficienta metoda o constituie educatia sexuala bine documentata si convingatoare. Caracterul esential al acestor activitati educative consta in formarea la cei carora se adreseaza, si in primul rind la tineri, a unor convingeri bazate pe considerente riguros stiintifice, asupra posibilitatilor de imboinavire ce pot interveni prin contacte sexuale intimplatoare, mai ales cu persoane cunoscute ocazional sau uneori chiar necunoscute.

In cadrul acestei actiuni educative trebuie aratata importanta pe care o prezinta aceste boli pentru organismul uman, pentru familie si pentru societate. Se vor mentiona cu deosebita atentie cele mai eficiente cai pentru evitarea imbolnavirilor, iar in cazul contractarii bolii, importanta indiscutabila pe care o prezinta un diagnostic precis, instituirea unui trata-ment precoce si o supraveghere medicaia de specialitate.

Intrucit bolile venerice se transmit nu numai prin contact sexual, se va insista asupra pericolului pe care il prezinta unele aspecte ale comportamentului sexual, ca, de exemplu, sarutul sau contactul tegumentelor si mucoaselor cu obiecte contaminate cu microbi (lenjerie, prosoape etc.).

Activitatea educativa va trebui dusa cu toata seriozitatea, evitinduse cu grija aspectele ilariante sau atitudinile moralizatoare, declarative, care pot avea efecte nedorite fie in sensul unei minimalizari a problemelor de cei carora li se adreseaza, fie o frica nejustificata, putind duce pina la fobii cu implicatii neplacute pentru viata sexuala normala. In majoritatea ca-zurilor, aceste boli se transmit prin contact sexual, existind insa posibilitatea contaminarii si pe cale extragenitala.

Principalele   boli   transmise   prin   contact sexual sint urmatoarele :
1.Blenoragia sau gonoreea.
2.Sifilisul sau luesul.
3.Unele uretrite negonococice.

Cu toate ca ultimele au o incidenta mai scazuta, trebuie sa mentionam ca ele pot prezenta un pericol potential in cazul unor contacte sexuale cu persoane necunoscute. Alaturi de aceasta grupa de boli venerice, exista un numar destul de mare de imbolnaviri, numite paravenerice, care pot interesa sfera genitala transmitindu-se prin contact sexual, dar si prin alte modalitati, agentii etiologici ai acestor maladii putind fi intilniti in mediul inconjurator, de unde pot contamina organismul prin nerespectarea unor norme, uneori de igiena elementara, ca, de exemplu, folosirea WC-urilor, bai publice, folosirea aceluiasi pro-sop de mai multe persoane, utilizarea unor cearceafuri contaminate cu secretii microbiene, sau a unor pijamale purtate de bolnavi si incorect dezinfectate etc.

Dintre maladiile venerice, datorita consecintelor pe care le au asupra individului, familiei, descendentilor si asupra starii de sanatate a colecti-vitatilor umane, sifilisul si blenoragia sint cele mai importante.

Din punct de vedere epidemiologic, se poate spune ca aceste boli se gasesc raspindite cu frecvente variate in toate colectivitatile umane de pe planeta noastra, fiind prezente in toate tarile. Numarul cazurilor noi care apar anual pe plan mondial se estimeaza la peste un milion.

Utilizarea antibioticelor pentru combaterea acestor maladii nu a dus decit la o scadere relativa a frecventei lor, demonstrind inca o data important particulara pe care o prezinta aplicarea unor masuri eficiente de prevenire. Fiind maladii transmise in majoritatea cazurilor prin contact sexual, grupeie de virsta cele mai expuse contaminarii vor fi cele cuprinse intre 15-40 de ani, aceste contingente de virsta constituind 90% din cazurile de imbolnaviri.

Sursele de imbolnaviri sint foarte variate, mai ales la tinerii si tinerele fara o activitate profesionala stabila,practicind ceea ce se cheama vagabondaj sexual, cu distractii oricind si oriunde, certati cu famiiia si fqarte frecvent cu scoala, cu o mentalitate nu rareori infantila, ignorind uneori chiar cele mai elementare cunostinte de igiena sexuala si avind o aproape totala necunoastere a pericolul.ui de imbolnavire la care se expun. In multe cazuri, atit tinerii cit si tinerele constituie surse polivalente, intretinind relatii sexuale cu mai multe persoane, la intervale re-duse de timp, declansind lanturi epidemiologice de imbolnavire, uneori cu zeci de cazuri. Prezinta riscuri mari de imbolnavire contactele sexuale sau chiar numai comportamentele sexuale efectuate intimplator cu persoane cunoscute ocazional, superficial, in parcuri, pe strada, la baruri sau restaurante, la petrecen, in tren etc. S-a observat, de asemenea, ca aceste imbolnaviri smt mai frecvente la persoanele celibatare sau divortate. Consumui de alcool sub forma diverselor sortimente de bauturi, datorita actiunii toxice a acestora, reduce capacitatea de apreciere a riscului si favorizeaza uneie comportamente anormale. Se apreciaza intr-un studiu ca circa 25% din cei imbolnaviti consumasera bauturi alcoolice inaintea contaminarii. Absenta unor cunostinte de igiena si educatie sexuala constituie, de asemenea, un factor favorizant pentru contractarea unor astfel de imbolnaviri. S-a observat ca un procent important din cei imbolnaviri era reprezentat de persoane cu un grad de scolarizare redus si cu notiuni de educatie sexuala minime sau absente

Raspindirea bolilor venerice este favorizata de perioada lunga de contagiozitate a acestora. Astfel, in cazul sifilisului contagiozitatea se poate intinde incepind din prima saptamina, de la contactul infectant, pina la 2-3 ani, datorita leziunilor deschise situate la nivelul organelor genitale, a buzelor, la nivelul cavitatii bucale etc.

Blenoragia, de asemenea, are o perioada lunga de contagiozitate, incepind chiar cu a doua zi dupa contact sj putind dura citiva ani, chiar daca simptomatologia este uneori foarte redusa.

Dintre parazitozele transmise mai frecvent prin contact sexual mentionam trichomonaza.

Ceea se confera unei boli caracteristica de veneriana, este transmiterea acesteia prin contact sexual.

Folosind aspectele epidemiologice pentru definirea notiunii de boala venerica, s-au propus urmatoarele criterii :

1.maladii transmise pe cale sexuala in majoritatea cazurilor ;

2.maladii ale caror prime simptome se localizeaza in marea majoritate a cazurilor la nivelul organelor genitale externe.

3.maladii care se intilnesc cel mai frecvent la grupe de populalie cu activitate sexuala maxima (adolescent,i si tineri) si dezordonata (extraconjugala).
Tinind seama de aceste criterii, s-a propus ca pe linga bolile venerice mentionate sa mai fie incluse in grupa acestora trichomonaza, unele uretrite si vaginite nespecifice si ftiriaza pubiana .

Mai exista, de asemenea, unele boli care se transmit deseori prin contact sexual interesind organele genitale externe, mecanismul acesta de transmitere nefiind insa cel electiv. Se mentioneaza printre acestea : candidoza genitala, vaginita  cu b  haemophilus vaginalis, herpesul genital, vegetatiile veneriene si chiar scabia genitala.

Tinind seama de aspectele mentionate s-a propus impartirea acestor boli in doua grupe :1. boli venerice majore : sifilisul, blenoragia, sancru moale si limfogranulomatoza inghinala benigna (ultimele doua fiind aproape disparute) ; 2. boli venerice minore sau venerii minore : uretritele negonococice, trichomonaza urogenitala, candidoza genitala, infectia cu b. Haemophilus vaginalis, vegetatiile veneriene, herpesul genital, pediculoza pubiana etc.

In ceea ce prives,te, herpesul genital, transmiterea acestuia pe cale sexuala nu este unanim acceptata, iar o parazitoza cum este scabia genitala prin modalitatile de viata a parazitului depaseste   aria sexualitatii .

Bolile venerice, dupa o reducere importanta a morbiditatii in perioada postbelica, datorita terapiei cu antibiotice si a unor masuri organizatorice foarte eficiente, in ultimul timp prezinta o recrudescenta mai mult sau mai putin intensa pe plan mondial.

Cauzele acestui fenomen sint foarte numeroase, printre ele mentionindu-se o supraapreciere a posibilitatilor mijloacelor terapeutice moderne care au dus la o scurtare nejustificata a perioadei de tratament, o viata mai dezordonata a tinerilor cu absenta unor masuri eficiente de educatie sanitara, o diminuare a preocuparilor opiniei publice pentru imbolnavirile prin aceste maladii venerice, carora unele persoane optimiste, le prevazusera chiar o eradicare, turismul etc.

Tags:  sanatate   boli sexuale

Adauga comentariu
Nume:*
E-mail:

Nu va fi facut public
Comentariu:*
Cod de securitate:*
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii

1 comentarii

www.farmac.ro - 06.11.2009
uite o farmacie online ce va ajuta in comabterea bolilor sexuale

copyright 2008 @ Super distractie. All rights reserved
Made by:
Intelli Solutions